Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2006 00:43 - Митове и реалност при кандидатстването за кредит
Автор: credit Категория: Бизнес   
Прочетен: 9464 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 14.05.2009 10:32


Въпреки развитието на кредитирането през последните години, у хората все още битуват ред погрешни представи, свързани с този процес.

Един от най-често разпространените митове е, че ипотечен кредит може да се получи само от банка. Това не е така – както по света, така и у нас. През 2004 г. в САЩ делът на отпуснатите от небанкови дружества и ипотечни брокери заеми е над 65% от т.нар. първичен пазар на ипотечни кредити, като става въпрос за стотици милиарди долари. Този начин на финансиране е популярен и в Западна Европа и вероятно ще се развие в бъдеще и у нас. Например от „Кредитекс” за една година са отпуснати финансирания, обезпечени с имоти, струващи над 32 млн. лв.

Друго вкоренено, но вече неправилно мислене е, че за да получи кредит, клиентът трябва да отиде при кредитната институция. Напротив, все повече ще стават финансовите институции, които ще стигат до дома или до офиса на клиента. Ще се увеличават бизнес-ипотечните заеми, отпускани от кредитни консултанти, когато това ще е свързано с по-голямо удобство за клиентите. Над една четвърт от всички заеми към „Кредитекс” са отпуснати именно от мобилните кредитни консултанти на дружеството, като на кредитополучателите въобще не им се е налагало да отиват в офисите на дружеството.

Често хората неправилно сумират вноските по погасителния план на кредита и закономерно виждат, че колкото е по-голям срокът, толкова повече пари връщат по кредита. Това обаче не означава, че кредитът е по-скъп, както се заблуждават някои клиенти. Ако бизнесмен изтегли 1-годишен ипотечен кредит от 100 000 лв. с годишна лихва 10%, след като изтече годината ще върне 110 000 лв. - 100 000 лв. главница и 10 000 лв. лихва. Ако вземе същата сума със същата лихва, но за срок от 10 години – след 10 години ще върне общо 200 000 лв. - 100 000 лв. главница и 10 пъти по 10 000 лв. лихва. Често хората казват „връщам двойно” и се плашат, въпреки че кредитът не е по-скъп като цена на парите.

Някои неправилно смятат, че кредит за бизнеса може да се обезпечава само с фирмено имущество. На практика, все повече са случаите, в които бизнес-кредит се тегли срещу ипотека на лични имоти на бизнесмените или техни роднини. Над 60% от отпуснатите от „Кредитекс” заеми са именно с такава структура на обезпечението.

Други често разпространени мнения са, че подробният бизнес-план гарантира кредит, или че бизнес-кредит трябва да се вземе само в рамките на дадена „програма” или „продукт” на кредитната институция, независимо че конкретният бизнес има малко общо с изискванията на „програмата”.

„Колкото по-малко се споделя с кредитора, толкова по-добре”, „Имам страхотна бизнес-идея, но е тайна”, „Не ме питайте за бизнеса ми, нали ви давам имота си” са други много разпространени погрешни разбирания. От „Кредитекс” съветват клиентите да се доверят на кредиторите, защото колкото повече знае за бизнеса кредитиращата институция, толкова по-големи са шансовете за кредит и по-добри условията по него. В противовес на някои разбирания, с кредитора трябва да се комуникира много активно и открито в случай на криза в бизнеса, защото той би могъл да предложи изход и да преструктурира кредита.

Изискването за застраховка на имотите не е прищявка на кредитната институция, а е направено за допълнителна защита на клиентите. Застраховката не е излишен разход, а инвестиция срещу непредвидими щети, каквато прави всеки разумен собственик, независимо дали има или няма кредит срещу имота.

Когато купуват жилище или друг недвижим имот, някои хора не влагат старание в преговорите с продавачите и са склонни да приемат почти безапелационно техните условия, а вместо това се захващат да се пазарят с кредитора за лихвата по кредита – без да си направят сметката, че ако успеят да договорят дори малко по-добра цена на покупката, ще спестят доста повече пари. От „Кредитекс” съветват клиентите за всички аспекти на процеса на покупка на имот с кредит.

„Кредитекс” е първото у нас специализирано небанково дружество за жилищно и бизнес ипотечно кредитиране. Работи в сътрудничество с „ХипоКредит” – дружество, специално предназначено за струкуриране на ресурс от капиталовия пазар, както и с „Ти Би Ай Булстрад” – водещата застрахователна компания на българския пазар и „Ти Би Ай Инвест” – един от най-големите инвестиционни посредници.



Тагове:   кредит,


Гласувай:
0



1. анонимен - Определено Кредитекс са единствения избор, ако
19.10.2006 18:14
банките Ви откажат
цитирай
2. анонимен - напоследък се оказва, че всеки може да вземе кредит
28.10.2006 00:20
въпросът е дали в размера в който иска и на лихвата която иска
цитирай
3. анонимен - potrebitelski kredit
13.03.2007 21:42
IMAM VAZMOJNOST DA OTKRIA MOI BIZNES V REPUBLIKA GARSIA.TRIAVAT MI OSTE 10 000 EVRO RASPOLAGAM S IMOT V SELO NA 12-KILOMETRA OT GRAT VARNA.PONEJE OSTANAX S VPE4ETLENIE 4E IZPOLZVATE GAFKAVA POLITIKA MOLIA DA ME OVEDOMITE DALI IMAM NIKAKAV SANS ZA OPEMENATATA SUMA.V MOMENTA PREBIVAVAM ZAKONNO V GR.GSM-0030 6944311106

цитирай
4. credit - Ето тук можеш да кандидатстваш
14.03.2007 12:12
http://banki.fenomenibg.com/
цитирай
5. анонимен - refinansirane
27.07.2009 19:24
iskam da refinansiram kredita si gsm 0887002644
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Архив