Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2007 14:32 - Револвиращ кредит намалява вноската за жилище с 28%
Автор: credit Категория: Бизнес   
Прочетен: 6491 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 14.05.2009 10:34


С 28,12% по-ниска месечна вноска би плащал кредитополучател, ако ползва револвиращ кредит, показа проучване на Investor.bg.

Хипотетичен кредитополучател със срок на кредита 25 години и размер на кредита 28 000 евро (например при револвиращ кредит „Решения“ на Банка ДСК) би плащал месечна вноска от 309 лв. през първите 7 години от срока на кредита и 439,91 лв. през останалия период, спрямо 397 лв. при обикновен кредит с равни месечни вноски, включващи плащане на лихви и погасяване на главници.

Надеждата на този кредитополучател е след седем години да има по-високи доходи и реално да отложи голяма част от бремето на кредита си за тогава.


Обяснението за по-ниските вноски в началото е просто. Например, ако кредитът ви е за 25 г. и всяка години погасявате главница, това е равнозначно на изходящ паричен поток (разход) в размер на 4% годишно. С лихвата от 7% това се превръща в изходящ паричен поток от 11% годишно.

По подобен начин се отлага за „по-розови“ времена и кредитното бреме с продукта „Супер Кредит“ (ипотечен овърдрафт) на Първа инвестиционна банка, където обаче максималният срок за неплащане на главница е 5 години.

Условията и на двете банки позволяват предсрочно погасяване на главницата и последващо теглене на погасената главница.

Съвсем отскоро револвиращ кредит предлагат още и ТБ Алианц България АД, както и Пиреос банк АД, научи Investor.bg.

Въпреки бързото навлизане на револвиращия кредит в последните месеци, все още българските банки не предлагат кредит без плащане на главница за период от 20 или повече години.

А за клиента е много по-добре главницата да „чака“ за изплащане след например 25 години, когато може да се изтегли нов кредит или да се продаде жилището, когато то би трябвало да е поскъпнало значително. През целия този период при такъв продукт бихме плащали не 11% годишно, а 7% и по-малко ако лихвените нива в България се доближат до европейските, а именно около 4%.

В Западна Европа голяма част от жилищата се купуват с кредити, по които се плащат само лихви, без главница, поясни банкерът от Lehman Brothers Александър Петров. Това означава, че месечните вноски са по-ниски, но също така след 20 години кредитът изобщо не е изплатен, ами стои в целия си размер за плащане. Причината хората да взимат такива кредити е очакваното повишение на цените и продажба на имота, с която да се изплати първоначалният кредит и да остане печалба.

Кредитът без плащане на главница е нов за българската банкова действителност и предизвика интерес и във форума на Investor.bg. Очакванията на специалисти са занапред този продукт да се развива и у нас, следвайки развитието на пазара на недвижими имоти.



Тагове:   кредит,


Гласувай:
0



1. анонимен - не се вижда далаверата
24.07.2008 14:51
значи храниш банката 20 години и после продаваш жилището за да погасиш главницата и евентуално да останеш с хипотетична печалба от поскъпване на жилището което може и да е с отрицателен знак :))
(справка - япония)
далавера има банката и това е безспорно.
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Архив