Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2016 08:49 - Град Ямбол: Изповедта на една тероризирана БЪЛГАРКА
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 676 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 26.06.2016 08:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 "“Бита съм зверски. Като изляза от дома, вървя покрай стените, за да не ме нападнат в гръб... Но и това не помага. Оня ден малки момченца ме нападнаха, задърпаха ми чантата. Като не можаха да я вземат, започнаха да ме замерят с яйца. Прибрах се цялата изпоцапана. Навън съм само по светло. Като се прибера, проверявам какво са направили “съседите ми”. Винаги има нещо - счупени стъкла, хвърлени мръсотии, опити да се разбие вратата. Притъмнее ли, заключвам се, подпирам вратата с два стола, стоя будна и заспивам едва на разсъмване. Страх ме е да не влязат и да ме нападнат.”

 


Това не е разказ за живота в Дивия запад. Това е тъжната изповед на една жена, която има нещастието да живее в блок 18 в Ямбол. Огромната жилищна кооперация е съседна на разрушения през септември блок 20, превърнал се в символ на мизерията.

“ЦИГАНИТЕ от несъществуващата вече сграда се преместиха в нашите панелки под номер 18 и 19”, твърдят обитателите им.

Съжителството обаче се е превърнало в кошмар за живеещите там българи. Дограмите на прозорците по стълбите вече са разбити. Мръсотията е навсякъде. Стълбищата се използват за тоалетна. Хората непрестанно се оплакват от обири, тормоз, крясъци, блъскане, побоища. Повечето от входните врати на апартаменти са с решетки. Балконите - също.

"Живеем като в затвор - заключени и зад решетки. Това е ад", казва изплашено жена, която се страхува дори да си каже името. Само преди два дни от полицията съобщиха, че в бл. 18 е бил срязан катинар на решетката на една тераса. Неизвестни бандити счупили стъклото на прозореца на хола и влезли в апартамента. Отмъкнали домакински съдове, килими и други вещи.

Здравка Недкова от бл. 18 живее сама. Няма средства, за да си потърси друго жилище. Но и не желае да е съседка с ромите. Споделя, че дори често й минава мисълта да сложи край на живота си. Ходела да моли в общината да й помогнат да замени жилището си и да се спаси от ужасните преживявания, но досега резултат няма.

"От 15 години съм в бл. 19. Не можете да си представите какво е - идват, блъскат с лопати и кирки по вратата. Заплашват ни. Казват да изчезваме, за да влязат те. Щели да ни изнесат по гръб, с краката напред. Викат ни гяури. Тук сме само три-четири български семейства. Аз съм възрастна и болна - вече не излизам от вкъщи. Страх ме е, четири пъти съм пребивана. Събаряли са ме на земята, ритат, удрят... може да ме убият", изплаква Райна Гюлева от съседния бл. 19. Тя споделя, че би се изнесла на мига, само да има къде да се подслони с внука си. Жената разказва, че положението се е влошило още повече откак са съборили бл. 20 и обитателите му се нанесли при тях. Били по 4-5 семействана едно място. А из входовете се носи нетърпима воня. Един от обитателите на бл. 19 дори се оплака, че преди време цялата му врата била намазана с фекалии.

В квартала се носят слухове и за случай, при който жена е била изнасилена в апартамента. Сигнал до полицията за такъв случай няма.

Пространството около двата блока е превърнато в бунище. Телефоните не работят, кабелите са нарязани и отмъкнати. Мазетата преди време са били наводнени. Вратите им са разбити, всичко, което е било вътре, е отнесено и никой вече не прави дори опити да ги заключва. "Няма никакъв смисъл да ремонтираме. Още на втория час ще бъдат разбити", казва възрастен мъж

Райна Гюлева от бл. 19, Здравка Недкова и Йордан Йорданов от бл. 18 и още един собственик са подали за пореден път жалби до общинския съвет. Надяват се съветниците да им помогнат да направят замяна на собствените си имоти с общински. Готови са да живеят където и да е в Ямбол, само не и в кв. "Райна княгиня". Убедени са, че след месеци или година ромите ще започнат да разбиват и стените, както бе в бл. 20.

"Проблемът с двата блока не е нов. Той е от 15 години, но трудно, почти невъзможно е да се реши. Според закона за общинската собственост не можем да направим замяна. В период на подготовка сме да открием полицейски участък там. Няма самонастанили се семейства от бл. 20, това са провокационни твърдения. Действително има няколко от бл. 20, но те са настанени като крайно нуждаещи се, отговарят на условията да обитават общински жилища, спазен е установеният ред", казва секретарят на община Ямбол Антон Кабрански.

Живеещите в двата проблемни блока обаче не вярват, че откриването на полицейски участък ще помогне много. "За да спрат золумите, трябва да има по един полицай на етаж. Да пази денонощно. Сами разбирате, че е невъзможно. Това тук е напаст. Не знаеш от кого да се пазиш - малки и големи са като озверели", казва Димитър Иванов.

За озверяването на ромите говорят и други живеещи в комплекса. Споделят, че от септември м. г., когато бе съборен бл. 20, рязко се увиличила агресията - безпричинни нападения над гражданите, замеряне скамъни, закани за саморазправа. "И преди имаше такива случаи, но рядко. Сега е масово", твърдят живеещи в кв "Райна княгиня".

Общинските съветници в момента търсят законови начини за решаване на проблема. В двата блока има 73 общински жилища от всичките 162 апартамента. В 18-и общинските са 70, а в 19-и само 3. Въпросът ще бъде внесен за обсъждане на следващата сесия. Дотогава юристи и специалисти по въпросите на общинската собственост се надяват да намерят решение. "Проблемът ще бъде решен много трудно, ако въобще може да се реши", смятат ямболии."

Източник: вестник Труд




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20131764
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031